Maatschappelijke stage

Alle leerlingen van de scholen van het voortgezet onderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep volgen een, verplichte, maatschappelijke stage. De maatschappelijke stage is geen gewone stage waarmee leerlingen praktijkervaring voor een bepaald beroep opdoen.

Doel van de maatschappelijke stage is dat jongeren tijdens hun schooltijd kennismaken met de samenleving door hieraan een onbetaalde bijdrage te leveren. Je doet kennis en vaardigheden op bij plekken waar je misschien niet zo gauw komt, maar waar men je hulp hard nodig heeft. Je kunt wat voor een ander betekenen.
In het schooljaar dat de stage plaatsvindt, krijgen alle leerlingen voorlichting over en een handleiding van de maatschappelijke stage.

Je zoekt zelf een stageplek of je maakt gebruik van de website van ‘Apeldoorn pakt aan’ (organisatie voor sociaal werk). Maatschappelijke stage lopen kan bijvoorbeeld bij een zorginstelling, sportclub, kinderboerderij of basisschool.

Spelregels rondom de maatschappelijke stage

  • De maatschappelijke stage is een verplicht onderdeel van het lesprogramma van de middelbare scholen van de Veluwse Onderwijsgroep.
  • De maatschappelijke stage telt als onderwijstijd, maar vindt plaats buiten de lessen (introductielessen uitgesloten).
  • In totaal lopen leerlingen 30 uren stage in hun schoolcarrière.
  • Leerlingen zijn gedurende de stage verzekerd voor aansprakelijkheid en ongevallen.

Een stage kun je bijvoorbeeld in een activiteitenweek doen of gedurende het schooljaar. Je maakt hierover een verslag dat je een mooi cijfer op kan leveren bij het vak maatschappijleer.