Onderwijsprogramma VC Cortenbosch

Onderwijsprogramma leerjaar 3 en 4

De leerlingen van Veluws College Cortenbosch in leerjaar 3 en 4 maken het onderwijsprogramma af van Cortenbosch. Wat houdt dit precies in?

Leerjaar 3

Aan het eind van klas 2 heb je een leerwegadvies gekregen (op welk niveau je verder gaat) en een profiel gekozen. Met dit profiel ga je vanaf leerjaar 3 echt gericht werken aan je toekomst, aan wie je wilt zijn en wat je wilt worden.

PTA

In klas 3 bereid je je voor op het examenjaar en maak je alvast een aantal toetsen en opdrachten die meetellen voor leerjaar 4. Dit heet het PTA: programma van toetsing en afsluiting. Eigenlijk ben je dus al bezig met het examen. Voordeel is dat je alvast mooie cijfers kunt halen voor je examen. Een nadeel is dat je ook je onvoldoendes meeneemt naar de vierde klas. Probeer deze toetsen dus zo goed mogelijk te maken.

Vanaf oktober staat het hele PTA op de website. Hier kun je voor elk vak precies zien welke opdracht je wanneer krijgt en hoe vaak de opdracht meetelt. Zo heb je alle belangrijke informatie altijd bij de hand.

Stage

Voor alle profielen geldt niet alleen dat de praktijk wordt nagebootst, maar ook dat leerlingen in het derde en vierde jaar stage lopen bij verschillende aan het profiel gerelateerde bedrijven of instellingen. Leerlingen uit leerjaar 3 lopen twee weken stage.

Speeddaten met bedrijven

In het derde leerjaar ga je ook speeddaten met bedrijven. Op deze dag organiseren wij gesprekken met bedrijven/organisaties, die bij ons op school komen, om te ervaren wat zij in de dagelijkse praktijk doen. Heel leerzaam en handig als je nog niet weet wat je wilt worden of als je het juist wel weet!

Leerjaar 4

In het vierde jaar moet je gaan bedenken wat je gaat doen na het vmbo. Hiervoor ga je open dagen van mbo-opleidingen bezoeken en krijg je informatie van je decaan.

PTA

In klas 3 ben je al begonnen met het maken van toetsen en opdrachten die meetellen voor je examen. Ook dit jaar kun je de planning van al je PTA-opdrachten vinden op de website. Hier staan al je toetsen en opdrachten van dit jaar. Toetsen noem je in het examenjaar ook wel tentamens. Houd je resultaten goed bij, zodat je weet welke vakken goed gaan en voor welk vak je een stapje harder moet werken.

Stage

In het derde leerjaar heb je al twee weken stage gelopen, ook in leerjaar 4 loop je één week stage bij verschillende aan het profiel gerelateerde bedrijven of instellingen.

Examen

Na de meivakantie beginnen de examens. Voor elk vak moet je een examen doen. Het examen bestaat uit een aantal opdrachten die alle vmbo-leerlingen in Nederland moeten maken. Bijna elke dag moet je in 1 of 2 vakken examen doen. De examenperiode duurt ongeveer 2 weken. In de examenperiode heb je geen lessen.

Oefenexamens

Iedere leerling maakt, als voorbereiding op de examens, verplicht minimaal twee oefenexamens. De afname van deze examens gebeurt op dezelfde manier als de afname van het echte examen. Na afloop van het examen wordt dit nabesproken met een vakdocent.

Examensprint

Tijdens de meivakantie heb je natuurlijk de tijd om te leren voor je examen. Heb je nog vragen over een bepaald vak? Er is de mogelijkheid om rond de meivakantie een aantal uur extra naar school te komen en je vraag te stellen aan een docent. Voor deze lessen kun jij je inschrijven. Ze zijn niet verplicht maar wel erg handig om je goed voor te bereiden op de examens!

Gala

Na de examens ben je van harte welkom op het gala. Alle vierdejaars leerlingen en docenten zijn daarvoor uitgenodigd. De aula en hal van de school zijn omgetoverd tot een balzaal. Elk jaar zien onze examenkandidaten er fantastisch uit: de heren in smoking of pak, de dames in een galajurk. Het hoogtepunt is altijd aan het begin van de avond als iedereen aankomt. Leerlingen komen voorrijden in de meest spectaculaire vervoermiddelen, zoals een limousine, een motor of zelfs een brandweerauto!

Uitslag examen

In juni krijg je de uitslag van je examen. Je wordt altijd gebeld door je mentor, ongeacht of je geslaagd of gezakt bent. Voor elk vak krijg je een eindcijfer. Je eindcijfer is het gemiddelde van twee cijfers: het gemiddelde van je PTA en het cijfer van je examen. Het is dus belangrijk dat je de PTA-toetsen en opdrachten goed maakt, dan heb je de helft van je eindcijfer al binnen!

Diploma-uitreiking

Aan het eind van het schooljaar vindt de diploma-uitreiking plaats. Dit is de laatste keer dat je met je klasgenoten op school komt. De diploma-uitreiking is dus ook een afscheid. De meeste leerlingen gaan na het vmbo naar het mbo of naar de havo.

Doorstroomprogramma havo

Mavoleerlingen die later naar de havo willen, kunnen in het derde jaar worden geplaatst in ons Doorstroomprogramma Havo. Waarom het Doorstroomprogramma Havo?

• extra verdieping voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde;
• veel aandacht voor het aanleren van studievaardigheden;
• examen in zeven vakken om de keuze tussen de verschillende profielen zo breed mogelijk te houden.

De keuze voor het Doorstroomprogramma Havo is uitsluitend mogelijk na het tweede leerjaar. Het is niet mogelijk na de derde klas nog over te stappen van mavo naar het doorstroomprogramma.