Een jaar of zes, misschien zeven is Nathaniël als hij weet wat hij later wil worden: kok. “Ik vond het als kind al leuk om te koken”, vertelt hij enthousiast. “Thuis keken we vaak kookprogramma’s en hielp ik mijn moeder. En woensdagmiddag, na school, ging ik naar zo’n kookclubje in het buurtcentrum. Ik vond het fantastisch om creatief bezig te zijn: van niets iets maken.”
Van het vmbo….
Na de basisschool gaat hij naar het Edison College. “Ik ben begonnen op vmbo-tl. Wat voor leerling ik was? Op zich best rustig, maar ik deed wel mee aan het ouwehoeren in de klas. Een beetje docenten plagen en uitlokken, dat soort dingen.”
Dat rebelse verandert als Nathaniël na twee jaar voor vmbo-kader kiest. “Dat is meer praktijkgericht. Je wordt echt klaargestoomd voor een vak”, legt hij uit. Hij koestert warme herinneringen aan de vakdocenten consumptieve techniek van wie hij destijds les kreeg. “Zoals meneer Stolk. Hij was kok. Dat vond ik heel interessant. In die tijd heb ik bepaalde basistechnieken geleerd waar ik nu nog profijt van heb.”
“School liet me ervaren hoe het er in de horecawereld aan toegaat”
“School heeft me echt laten ervaren hoe het er in de horecawereld aan toegaat”, benadrukt Nathaniël. “Ik liep onder andere stage bij restaurant Poppe. Daar hielp ik bij het voorbereiden van de voorgerechten en mocht ik ijs maken. En natuurlijk ook af en toe wat rotklusjes doen. Zoals dertig kilo aardappelpuree pureren”, lacht hij.
….Naar een eigen horecabedrijf: Nate’s public BBQ
“Later, na de koksopleiding”, ging ik bij tapasrestaurant De Buren aan de slag. Daar leerde ik iemand kennen die regelmatig barbecues organiseerde waarbij hij voor anderen kookte. Ik wilde een keer meehelpen. Dat werd uiteindelijk zo’n drie jaar. Toen vertelde hij dat hij de boel wilde verkopen.”
Op dat moment weet Nathaniël wat hem te doen staat. “Ik zei tegen hem: je kunt het wel verkopen, maar ik hoop dat ik voorrang heb bij de koop”, blikt hij terug. “Tegelijkertijd vroeg ik mijn vrienden: lijkt het één van jullie leuk om dit samen te doen? Zijn beste vriend hapt toe. “Een autospuiter, met nul horeca-ervaring”, grinnikt Nathaniël.
Koken voor het kabinet en De Nederlandsche Bank
Het blijkt een gouden zet. “We namen de barbecues over en struinden Marktplaats af voor andere spullen, zoals een werkbank en koelingen. Mijn compagnon is verbaal sterk en een echt handelaartje. Zo hebben we mooie dingen op de kop kunnen tikken.” Via een kennis krijgen ze hun eerste klus. “Dat was behoorlijk uitproberen wat betreft de inkoop. We draaiden dan ook zevenhonderd euro verlies. Daarna kwam corona.”
In plaats van bij de pakken neer te zitten, gebruiken ze de coronaperiode om hun concept bij te schaven en hun marketing een boost te geven. “We verkopen mensen een beleving”, zegt de 29-jarige Apeldoorner zelfverzekerd. “Je kunt ons vergelijken met een pop-up restaurant: wij regelen alles. Van het eten tot een gezellig muziekje.”
“Je kunt alles bereiken wat je wilt”
Het werkt, want de zakelijke markt weet de mannen goed te vinden: “We werken samen met verschillende congrescentra en beachclubs. In de afgelopen jaren kookten we onder meer voor Campina, de Nederlandsche Bank en het kabinet. De kookkunsten van de jonge Apeldoorners blijven ook bij collega’s niet onopgemerkt. “Televisiekok Ramon Brugman was een keer bij één van onze events bij Telstar Beach en zei dat hij nog nooit zo lekker had gebarbecued”, zegt de 29-jarige Nathaniël trots.
Dromen waarmaken
“Niets is onmogelijk”, drukt hij de vmbo’ers van nu op het hart. “Ook als je nog niet weet welke kant je op wil. Je hebt nog tijd zat om te ontdekken wat je wél wilt doen. Alles draait om respect. En jezelf van je beste kant laten zien. Ik had nooit gedacht dat ik die barbecues over zou nemen, maar die collega gunde het me omdat ik altijd goed voor hem was geweest. Ik ben ervan overtuigd dat je alles kunt bereiken wat je wilt, als je er maar voor gaat.”
Meer informatie over Nate’s public BBQ: https://natespublicbbq.nl/
– Wil jij ook ontdekken wat je écht leuk vindt? Bij UGO (Dienstverlening en Producten) krijg je de ruimte om te ontdekken, te proberen en te groeien. Wie weet ben jij de volgende die een bijzonder verhaal heeft te vertellen!
